ESCALA I CORDA

Giner alça el seu primer títol Individual

El de Murla s'imposa davant Marc de Montserra per un ajustat 60-50 després de quasi dos hores de batalla a Pelayo

Giner alça el seu primer títol individual

Giner alça el seu primer títol individual / Edu Ripoll

L’Individual d’escala i corda es va resoldre a Pelayo amb una emocionant final que es va emportar Giner per un ajustat 60-50. El de Murla va dominar la primera meitat de la partida i es va quedar a la vora d’un triomf ràpid (50-25) abans de la reacció del seu rival, Marc, que va encadenar cinc jocs consecutius per a igualar a 50 i va passar al dau. Quan pareixia que estava tot perdut va emergir el millor Giner, seré, tranquil, com si haguera disputat 10 finals. Però no. Era la seua primera. I la va guanyar amb mereixement.

La final

El seu desplegament d’eixida al trinquet Pelayo va ser impecable. La catedral, de gom a gom per a l’ocasió, una olla a pressió a la qual no tots s’acostumen fàcilment, observava amb admiració els poders del que ja és el primer campió del mà a mà de la Marina Alta. I ja tocava, per què esta zona és un autèntic bressol de professionals de l’escala i corda. Han hagut de passar 39 edicions de l’Individual per a que el número ú siga d’esta comarca, que viu la passió per la pilota amb una alta intensitat.

Pelayo, de gom a gom.

Pelayo, de gom a gom. / JULIO CEBOLLA

Els tres primers jocs foren per a Giner (30-15), el que li atorgava un coixí de tranquil·litat davnt la més que esperable reacció del seu rival i company d’entrenaments en el grup Pilota 3.0, Marc. Les distàncies es mantenien fins al 50-25. Abans, Giner ja havia tret la pilota nova per a assegurar algun joc que Marc li discutia fruit de la seua milloria. El campió tenia clar que no podia confiar-se davant un rival de Montserrat que té la fama merescuda de gladiador difícil de tombar.

Giner fa el dau davant la mirada d'Andreu, el seu feridor.

Giner fa el dau davant la mirada d'Andreu, el seu feridor. / JULIO CEBOLLA

I va arribar la reacció de Marc, al qual li varen afavorir algunes pilotes caigudes de les galeries i, també, els nervis, lògics, d’un Giner que patia del vertigen normal quan s’està a punt d’aconseguir el somni de tota una vida. Amb l’iguals a 50, lluny de posar-se nerviós, Giner va adormir el ritme de la partida. Respirava fons i deixava caure el silenci sobre Pelayo abans de cada caiguda d’escala. Apurava els temps de descans. Parlava amb el seu equip de confiança i amb si mateix, animant-se. I es descarregava amb crits cada vegada que aconseguia un quinze. Quinzes que, en eixe moment, valien el seu pes en or.

Marc colpeja la pilota durant la final.

Marc colpeja la pilota durant la final. / JULIO CEBOLLA

Amb mitja dotzena de bones pilotades, Giner va aplacar la reacció de Marc. Per a eixe moment decisiu, Pelayo ja havia entrat en èxtasi. Les aficions roja i blava s’alternaven per a celebrar. Des del dau, Giner sumava l’últim quinze i es desencadenava l’eufòria dels centenars de seguidors i seguidores de la Marina Alta, una comarca que, amb Giner, ja regna en l’escala i corda professional.

Giner celebra el títol després de l'últim quinze.

Giner celebra el títol després de l'últim quinze. / JULIO CEBOLLA

El campió, satisfet

Giner es mostrava “molt content d’haver guanyat la partida després de l’iguals a 50 i pasant al rest, que és complicat”. El de Murla assegurava en finalitzar que, en els pitjors moments, “no pensava en si la final perillaria, en si podia guanyar o perdre”, soles pensava “refer-se, en millorar el que estava fent en la pista”, afirmava Giner, que assegurava que guanyar el seu primer Individual “és no res” al costat del que significa la gent que el segueix allà on juga, especialment, en una data tan assenyalada com la d’ahir.

Giner s'abraça amb sa mare.

Giner s'abraça amb sa mare. / JULIO CEBOLLA

Qui no cabia en si de goig era son pare, el mític banca de Murla, Jan, que plorava només finalitzar la partida i abraçava el seu fill, quasi incrèdul. Però la realitat és que el fill del banca de Murla ha aconseguit el primer Individual per a una comarca que viu la pilota com cap altra, la Marina Alta. Una fita històrica que ja ningú podrà superar.

Autoritats

Han entregat els trofeus al campió, el subcampió i el tercer classificat, Salva Palau, el vicepresident i Conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera; el director general d'Esports, Luis Cervera; el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i el president de la Federació de Pilota Valenciana, Vicent Molines. També ha entregat l'obsequi d'un viatge José Luis López, president de la fundació homònima. I han assistit l'alcalde de Murla, Juan Fernando Giner; el de Montserrat, Sergio Vilar, i la vicepresidenta de la Federació de Pilota Valenciana, Belén Puchal.

Jugadors i autoritat, en l'entrega de trofeus.

Jugadors i autoritat, en l'entrega de trofeus. / JULIO CEBOLLA